Azeri soyundan gelen ve Bahailer tarafından bir kahraman olarak kabul edilen Kurretü’l-Ayn, Hz. Tahire’nin hikâyesi uzun süredir Azerbaycan’da ilham kaynağı olmuştur. Kendisi on dokuzuncu yüzyılda kadın erkek eşitliğinin önde gelen savunucularından biriydi.
25 Ocak tarihinde Azerbaycan’ın Milli Tarih Müzesi, kadınların on dokuzuncu ve yirminci yüzyıldaki eğitimlerini kutlamak için bir etkinlik düzenledi ve etkinlikte kadınların ilerlemesine yönelik Hz. Tahire’nin adanmışlığı ve katkıları da takdir edilip anıldı.
Bakü Devlet Üniversitesi profesörü Azer Jafarov, Hz. Tahire hakkında şu açıklamalarda bulunmuştur: “Kurretü’l-Ayn’a çok saygı duyulup önem verilmektedir; kendisi sadece Bahai İnancı’nda tanınan biri değildir; fakat aynı zamanda Doğu’da da çok iyi bilinir ve sayılır. Kurretü’l-Ayn modern edebiyatı etkilemiştir, kadınların özgürlük çağrısında bulunmuştur ve toplum bilinci üzerinde son derece derin bir etkisi olmuştur.”
Dr. Jafarov sözlerine şu şekilde devam etti: “Kurretü’l-Ayn’ın özgürlük vizyonunun gerçekleşmesi zamanla daha geniş bir ifade bulmuştur. Onunkisi, insan kalbinin aydınlanmasına yol açan bir güneşin doğuşu gibidir.”
Hz. Tahire’nin hayatı ve eserleri ile ilgili yakın zamanda yayınlanan bir kitap, Bahai toplumunun bir temsilcisi olan Salahaddin Ayyubov tarafından tanıtıldı. Yapılan tanıtım, Hz. Tahire’nin kadının ilerlemesi üzerindeki etkisine dikkat çekti. Etkinlikte aynı zamanda çok meşhur olmasının sebebi olan şiire katkıları da tartışıldı.
Azerbaycan Milli Tarih Müzesinin bir araştırmacısı olan Ali Farhadov etkinlikte şu sözleri paylaştı: “Kurretü’l-Ayn, Hıristiyan, Ateist ve Müslüman tüm yazarların saygı duyduğu muazzam bir kişiliktir. Gerçekliğe dair geniş kapsamlı vizyonu, barış ve uyumu arzulayan herkesin özlemlerine ışık tutmaktadır. Bugün sadece Doğu’nun kadınları değil; tüm dünya, düşünce özgürlüğünün, kadınların özgürleşmesinin ve gerçeğin serbestçe araştırılması tutumunun cisim bulmuş hali olan Hz. Tahire’nin kişiliğinden ve yaşamından ders almalıdır.”
Peçesini bir yana atan bir kadına ait, Bakü’nün merkezinde yer alan bir heykelin Kurretü’l-Ayn, Hz. Tahire’nin hikâyesinden etkilendiği söylenir. “Azat Kadın Heykeli” olarak bilinen anıt, 1960 yılında heykeltıraş Fuad Abdurrahmenov tarafından inşa edilmiştir.
Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: http://news.bahai.org/story/1150/