“Önyargı Sorunu”: Barış Konulu Üniversite Dersi Öğrencilerde Kalıcı bir Etki Bırakıyor

Maryland Üniversitesinde Bahai Dünya Barışı Masası tarafından verilen bir ders, önyargıların terk edilmesi gibi ahlaki prensipler ışığında toplumsal meseleleri inceliyor.

Maryland Üniversitesinde Bahai Dünya Barışı Masası tarafından verilen bir ders, önyargıların terk edilmesi gibi ahlaki prensipler ışığında toplumsal meseleleri inceliyor. Maryland Üniversitesinde Bahai Dünya Barışı Masası tarafından verilen bir ders, önyargıların terk edilmesi gibi ahlaki prensipler ışığında toplumsal meseleleri inceliyor.

COLLEGE PARK, MARYLAND, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ — Maryland Üniversitesi Bahai Dünya Barışı Masası, her eğitim yılında, önyargının her şeklinin terk edilmesi, kadın erkek eşitliği ve karşılıklı fikir alışverişi gibi ruhani prensiplerin ışığında toplumsal meydan okumaların temel sebeplerini belirlemeleri için öğrencilere yardım eden benzersiz bir ders sunuyor.

Bu dersi alan eski öğrencilerden Emily Gorey, “Üniversite boyunca 35 ders aldım, fakat bu, dünyaya bakışımın temellerini değiştiren tek dersti. Büyüdüğüm yer olan Maryland Howard County’nin dışındaki dünyanın ne kadar farklı göründüğünü burada öğrendim. Eşitsizliğin sistemlerimize, düşüncelerimize ve çevremize nasıl sessizce yerleştiğini öğrendim. Hem kendi içimde hem de başkalarında gittikçe kökleşen empatinin gücünü gördüm.” demiştir.

Bayan Gorey ayrıca, “Bana, insanlara yardım etmede üzerime düşen küçük kısmı yapabileceğim araçlar verildi.” sözlerinin ardından, şu anda pazarlama alanındaki kariyerinin “insanları ve gezegeni çıkarların önüne koyan sesleri” yükseltmeye nasıl hizmet edebileceğine baktığını dile getirmiştir.

Bahai Dünya Barışı Masası Başkanı Hoda Mahmoudi, dersin ortaya çıkmasını sağlayan etken hakkında, “Bahai Yazıları, önyargının daha adil ve barışçıl bir toplum yaratmanın önündeki en büyük engeller arasında olduğunu açıkça belirtiyor. Arka arkaya gelen genç nesiller önyargının her şeklinin üstesinden gelmek için bilinçli çaba gösterecekleri biçimde yetiştirilmedikçe, sosyal düzenin herhangi bir bölümünde önemli bir dönüşüm sağlamak zor olacaktır. Bahai toplumunun en baştan beri yapmaya çalıştığı şey budur ve bu ders de aynı amaca sahiptir.” ifadelerini kullanmıştır.

Bahai Dünya Barışı Masası tarafından sunulan “Önyargı Problemi” adlı dersin eski bir öğrencisi Emily Gorey, “Üniversite boyunca 35 ders aldım, fakat bu, dünyaya bakışımın temellerini değiştiren tek dersti” diyor.
Bahai Dünya Barışı Masası tarafından sunulan “Önyargı Problemi” adlı dersin eski bir öğrencisi Emily Gorey, “Üniversite boyunca 35 ders aldım, fakat bu, dünyaya bakışımın temellerini değiştiren tek dersti” diyor.

Bir başka eski öğrencilerden Ashli Taylor ise, katılımcıların ahlaki prensipleri kendi sosyal gerçekliklerine uygulamayı anlamalarına dersin nasıl yardım ettiğini anlatırken, “Ders, barış gibi büyük soyut bir fikri inceliyor ve kendi içimizde, yerel ve geniş toplumumuzda somut olarak barışı nasıl yaratabileceğimiz üzerine düşünmemiz için bize somut yöntemler sağlıyor” demiş ve şunları eklemiştir: “Şu an içinde bulunduğumuz zor zamanlarda, eskiden sınıfta yaptığımız gerçekten zor ve samimi tartışmaları daha da ileri götürerek, arkadaşları ve aileleriyle ırkçılık konulu yapıcı sohbetler başlattıklarını öğrencilerden duyuyorum.”

“Önyargı Problemi” başlıklı ders, barış diskurunu incelemede Dünya Barışı Masası için merkezi bir konuma sahip 5 tema üzerine derin tartışmaları teşvik ediyor: Yapısal ırkçılık ve önyargının temel sebepleri, insan doğası, kadınların güçlendirilmesi ve barış, küresel yönetim ve liderlik ve çevrenin küreselleşmesinde ortaya çıkan meydan okumaların üstesinden gelmek.

Ders ayrıca bu temalar üzerine bilimsel araştırma yapmayı içeriyor ve sosyal sorunların doğasını derinlemesine anlamak için çabaladıkça, öğrencilerden haftalık yansımalarını yazmaları isteniyor.

Dr. Mahmoudi, her dönem sonunda öğrencilerin insanlığın birliğine dair daha yüksek bir anlayış kazandıklarını belirtirken “İnsanlar genellikle tek bir konuya odaklanıyor ve farklı toplumsal meselelerin birbirileriyle ve barışla nasıl bağlantılı olduklarını görmüyorlar. Öğrenciler, bu bağlantıları kurup ahlaki prensipler ışığında toplumsal meselelerin sebepleri üzerine düşünerek, toplumun sadece bir bölümünün değil tamamının refahına dair daha büyük bir ilgiyle dersten ayrılıyor.” şeklinde sözlerini tamamlamıştır.

Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: https://news.bahai.org/story/1518/

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi ve akıllı seçenekler sunabilmek için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.