Tahta geçen şef birlik ve eşitlikten ilham alıyor

Batı Afrika ülkesi Benin’de Fula halkının bir şefi topraklarında yaşayan çeşitli insanların birliğine odaklanmaktadır.

Fulalar Kuzey Afrika boyunca geniş bir alana dağılmıştır. Her ne kadar yakın zamanlarda çoğu yerleşik hayata geçip birçok mesleğin yanı sıra çiftçi, tüccar ve zanaatkâr olarak çalışsalar da dünyanın en büyük kırsal göçebe topluluğu olarak kabul edilmektedirler. Çoğunluğu Müslüman olan bu Fula toplumu Batı Afrika’da Müslümanlığı yaymıştır ve geleneksel olarak şeflerinin çoğu da Müslüman olmuştur.

Tarihte ilk kez, bu bölgede yaşayan yaklaşık 100,000 Fulani’nin ahlaki ve geleneksel otoritesini sağlayan şef makamını bir Bahai üstlenmiştir. 76 yaşında, emekli bir okul öğretmeni olan Yüce Şef Djaouga Abdoulaye geçtiğimiz sene Temmuz ayında tahta oturdu. Kendisi 1980’lerde Bahai İnancı Benin’e ilk ulaştığında Bahai olmuştu.

Toplumdaki bazı üyelerce başta tereddütle karşılanan, liderlikteki bu değişiklik eşine rastlanmamış yeni bir başlangıca işaret ediyordu. Yüce Şef Djaouga’nın örnek kişiliği ve davranışı ve özellikle birlik ve eşitliğe olan bağlılığı ve kararlılığı bölgedeki yerel din adamları ile kabile liderlerinin arasındaki ahenkli bağlara katkı sağlamıştır.

Canlı ve neşeli geçen tahta geçiş törenine 5,000 kişi katıldı ve tören, çeşitlilik içinde birlik prensibini yansıttı. Tören ayrıca milli radyo ve televizyonda da yayınlandı.

Etkinliğe katılanlardan Saadou Saidou törenin boyutunun emsalsiz olduğunu söyledi. “Junwuro’nun (Yüce Şef Djaouga) entelektüel olması ve her şeyden önemlisi sahip olduğu niteliklere sahip olması, onun yönetimi altında olan bizlerin, onun dönemi boyunca muazzam şeylerin yapılacağını bilmemiz anlamına geliyor.”

Bahai Öğretilerinin yaşamı üzerindeki etkilerinden bahsederken Yüce Şef Djaouga yüksek ahlak standartları ile kılavuzlanan insanlığın birliği ve kadın erkek eşitliği prensiplerinin liderlik anlayışına ilham verdiğini söyledi. Şef, “Bahai olduğumdan beri Bahai Yazılarında öne sürülen mükemmellik standardını anlamaya başladım,” şeklinde konuştu.

Adalete olan bağlılığı ve birliği güçlendirme umudu, aldığı kararlarda kendini göstermektedir. Yüce Şefliğin mahkemesi, yönetimi altındakilerin aralarındaki anlaşmazlıkları gidermek için başvurabilecekleri ve zenginlere özel iyiliklerin yapılmadığı, rüşvetin yerinin olmadığı ve kişinin toplumsal makamının alınacak kararı etkilemeyeceği bir yer olarak öne çıkmıştır.

Toplumu için hedef ve umutları sorulduğunda Yüce Şef Djaouga göçebe oldukları için vatansız sayılan ve kimlikleri olmadığı için sorunlarla karşılaşan insanları için çözüm bulmaya yardım etmek istediğini söyledi. Ancak her şeyden çok, Fula halkı arasındaki birliği pekiştirip beslemeyi ümit etmektedir.
Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: http://news.bahai.org/story/1164/

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi ve akıllı seçenekler sunabilmek için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.