Delhi Semineri, gençlerin toplumsal dönüşümdeki rolünü inceliyor

Hindistan, dünyanın en büyük gençlik nüfusuna sahiptir ve bu, ülkenin geleceği için hem büyük bir umudu hem de potansiyel meydan okumaları barındıran bir gerçekliktir.

Geçtiğimiz günlerde Hindistan Kamu Yönetim Enstitüsü ve Hindistan Bahaileri Halkla İlişkiler Ofisi, gençlik konusu üzerine Hindistan Uluslararası Merkezi’nde “Gençlerin Toplumsal Dönüşümdeki Rolü” başlıklı bir seminer düzenledi.

10 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilen bu seminere hükümet, medya, dini kuruluşlar ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan 40’ı aşkın kişi katıldı.
Toplumun gidişatının ve rotasının bir bütün olarak belirlendiği alanlarda, liderler ve karar alıcılar olarak genç insanlara ihtiyaç vardır. Seminer, bu temanın incelenmesinde özellikle medyanın gençlik üzerindeki etkisi, toplum kurma sürecinde gençlerin rolü ve iklim değişikliğine dair gençlerin katkıları üzerine yoğunlaşmıştır.

Lucknow’daki City Montessori Okulu’nun Gençliği Güçlendirme ve Kapasite İnşa Etme bölümünün başkanı ve aynı zamanda Hindistan Kaliteli Eğitim Forumu toplantı organizatörü olarak hizmet eden bir Bahai olan Farida Vahedi, “Gençlerin sesini anlamlı bir şekilde dâhil etmek gereklidir,” demiştir.

“Genç insanları formel güç yapılarına entegre etmek elbette çeşitli açılardan avantaj sağlamaktadır, fakat ‘eski’ sistemlerin yalnızca ‘genç’ seslerle beslenmesi, daha anlamlı katılım biçimleri ile eşlik edilmediği sürece yozlaşıp salt sembolik kalma riski taşır.”

Hint hükümetini temsilen Gençlik İşleri ve Spor Bakanlığı Sekreter Yardımcısı Kiran Soni Gupta, bu söyleme katılmıştır. Günün başlangıcındaki konuşmasında, takip eden meşveretlerin niteliğini belirleyerek, “Liderlik kavramının yeniden tanımlanması gerekiyor. Toplumda yeni bir fikir ve yenilik dalgasını getirebilecek olan gençliktir,” sözlerini dile getirmiştir.

Bu tema, toplum kurmada gençlerin rolünü işleyen ilk panelde incelenen konuların temelini oluşturmuştur.
Bunu takiben medyanın gençlik üzerindeki etkisinin incelendiği ikinci panelde, şimdi kullanıldığı olumsuz şekillerinin farkındalığıyla birlikte, dijital medyayı olumlu bir şekilde kullanmayla ilişkili yollar tartışılmıştır.

Son olarak, sürdürülebilirlik alanında geçmişe sahip dört kişi tarafından yürütülen son panelde, özellikle çevre üzerinde önemli etkilere sahip olma potansiyeliyle büyüyen bir toplum olan Hindistan’da, iklim değişikliği konusuna gençlerin yapabileceği katkılar üzerinde durulmuştur. Hindistan Kamu Yönetim Enstitüsü başkanı Tishyarakshit Chatterjee, “Gençlik,YENİ DELHİ – Hindistan, dünyanın en büyük gençlik nüfusuna sahiptir ve bu, ülkenin geleceği için hem büyük bir umudu hem de potansiyel meydan okumaları barındıran bir gerçekliktir.

Geçtiğimiz günlerde Hindistan Kamu Yönetim Enstitüsü ve Hindistan Bahaileri Halkla İlişkiler Ofisi, gençlik konusu üzerine Hindistan Uluslararası Merkezi’nde “Gençlerin Toplumsal Dönüşümdeki Rolü” başlıklı bir seminer düzenledi. iklim değişikliğine yeni çözümler bulmalıdır,” demiştir. “Çözümler genç beyinlerden ortaya çıkmalıdır.”

Bayan Vahedi, “Tüm bu alanlarda ileriye yönelik atılacak adımları kolaylaştırmak öğrenme, kapasite inşa etme, motivasyon ve iradeyi gerektirecektir,” diye ifade etmiştir. Lider olmaları konusunda gençleri güçlendirmek için, karar verme ve işbirliği üzerine yeni sistemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. “Gerçeğin tarafsızca araştırılması, işbirliği ve karşılıklılık tutumu ve her bireyin bütünün iyileştirilmesinde oynayabileceği hayatî rolün kabulü ve takdiri ile nitelendirilmiş sistemler geliştirilmelidir.”

Delhi’deki Bahai gençlerinden biri olan Pooja Tiwai, toplum kurma çabalarına gençlerin katkısını ele alan panelistlerden biri olarak konuştu. Akranlarından bahsederken, daha iyi bir dünya hayali ile toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak istediklerini açıkladı.

“Fakat böyle bir değişikliğe nasıl gidileceği sorusu ile karşı karşıyayız,” diye eklemiştir. Toplumda kendilerini bu yöne doğru ileriye taşıyabilecek pek çok olumlu güçler varken, aynı zamanda onları geriye çeken ve değer verdikleri yüksek ideallerine ulaşmalarında engel oluşturabilecek birçok negatif güçler de bulunmaktadır. Dolayısıyla çok sayıda gencin enerjilerini yaratıcı bir şekilde yönlendirebilecek yapıcı programlar gereklidir.
Bu seminer, Hindistan Kamu Yönetimi Enstitüsü ve Hindistan Bahaileri Halkla İlişkiler Ofisi tarafından toplumdaki gençler konusuyla ilgili ortaklaşa düzenlenen ikinci seminer olmuştur.

Bu makaleyi online okumak, fotoğrafları görmek ve linke ulaşmak için: http://news.bahai.org/story/1096/

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi ve akıllı seçenekler sunabilmek için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.