SIGUATEPEQUE, Honduras – Honduras Bahaileri Milli Ruhani Mahfili pandeminin başlarında bir acil durum komitesi oluştururken, bunun önemi, aylar sonra Eta ve Iota kasırgalarının yıkıcı etkisine verdiği cevapla kanıtlayan bir süreci nasıl harekete geçirdiği görüldüğünde daha net anlaşıldı.
4. kategori Eta kasırgasının yakın olduğu haberinin verildiği Kasım ayında, komite yaklaşan felaket hakkında farkındalık yaratmak için girişimlerde bulundu. Komitenin bir üyesi olan Gloria Perdu, “Ülke uzun zamandır bu kadar güçlü bir fırtına yaşamamıştı ve birçok insan böyle bir yıkım beklemiyordu. Yılın başlarında kurduğumuz ağ, fırtınadan önce insanların alması gereken önlemlere karşı onları uyarmamızı sağladı” şeklinde konuşmuştur.
Eta kasırgası Honduras’a ilerlemeden önce 3 Kasım’da Nikaragua kıyılarında karaya ulaştı. Bunu, yalnızca iki hafta sonra, bölgede yakın tarihte görülmemiş bir yıkıma sebep olan 5. Kategori Iota kasırgası takip etti. Birçok bölgede haberleşme, elektrik ve ulaşım sekteye uğrarken, şiddetli yağışlar geniş çapta su baskınlarına sebep oldu.
Bir felaket sırasında beraberlik duyguları ve ruhani bir ortam yaratmaya dair adanmışlık ruhunun engin gücünü fark eden Milli Mahfil, ulusal çapta dualar okumayı teşvik etmesi için komiteye çağrıda bulundu.
Milli Ruhani Mahfil ve acil durum komitesi üyesi Andrea Castiblanco, “Dua kampanyası, sıkıntılı bir zamanda, bir umut işareti oldu,” derken sözlerini “Korku içinde de olsan, haberleşmenin koptuğu bir fırtınanın ortasında bile ülkenin her yerindeki diğer insanlarla son derece kutsal bir harekette birleşmiş olduğunu biliyorsun. Ve dua ederken, sonrasında birleşik hareketi birlikte daha da ileri götürebileceğin bilgisinden ilham alıyorsun” şeklinde tamamlamıştır.
Bayan Perdu şu sözleriyle komitenin birçok insanı nasıl harekete geçirdiğini anlatıyor: “Ülke genelinde 10 yıllardır toplumlarının ilerlemesine katkı sağlamak için artan sayıda insanın kapasitelerini geliştirmeyi öğrenen yerel Bahai toplumlarına başvurduk. Bu, komitenin, insanları birlik ve uyum içinde bir araya getirme isteği ve örgütsel yeterliği olan kişi ve kurumları kapsayan bir ağı hızlıca kurmasını sağladı.”
Bayan Perdu, insanları ve kaynakları ihtiyaç bölgelerine yönlendirmede ağın nasıl etkili olduğunu anlatmaya şöyle devam etmiş ve “ Örneğin daha az etkilenen bölgelerdeki aileler verebilecekleri kıyafet ya da herhangi bir malzemeyi diğer bölgelere dağıtılmak üzere bağışladılar. İnsanların birlik ve benliksiz hizmet ruhuyla verdiği cevap, böyle bir zorluk zamanında çok büyük bir umut aşıladı” şeklinde sözlerini bitirmiştir.
Komitenin yönteminin odağında, kendilerinin karşılık verdiği, toparlanma ve gelişme çabalarının sorumluluğunu almaları için yerel toplumların kapasitelerini geliştirme yeteneği olmuştur.
San Pedro Sula yerel Bahai toplumundan bir genç duygularını, “Gerçekten önemli olan şeyin ne olduğu üzerine düşünmenin tam zamanı olduğunu hissediyorum. Evlerimizi yeniden inşa ediyor ve komşularımıza da bunun için yardım ediyoruz. İnsanlar birbirimize ne kadar çok destek olmamız gerektiğini fark ediyorlar. Bu sadece maddi değil, aynı zamanda manevi olan yeni bir şey inşa etme ve birleşme zamanıdır” diyerek dile getirmiştir.
Fırtınaları takip eden haftalarda, komite dikkatini uzun vadeli ihtiyaçlara yöneltti. Bayan Castiblanco, “Birçok insan pandeminin başından beri ya işsiz ya da berberlik, kıyafet satışı, sakatat pişirimi gibi küçük işlere sahip iken, fırtınalarda tüm mallarını ve malzemelerini kaybetmiş durumda. İnsanların işlerini yeniden başlatmak için ihtiyaç duydukları malzemeleri satın almalarına yardım etmek üzere temel bir fon oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde yapılacakları ifade etmiştir.
Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: https://news.bahai.org/story/1480/