Yüz yıl önce kaleme alınmış olan barışın ön şartları bugün yankılanıyor

LAHEY, Hollanda – 1. Dünya Savaşı ve 1918 yılındaki yıkıcı grip salgınının ardından iki Bahai, Hollanda’nın Lahey bölgesinde kalıcı bir barışın sağlanması için Merkez Organizasyonuna Hz. Abdülbaha tarafından yazılan bir mesajı iletmek üzere Mayıs 1920’de Kutsal Topraklardan yola çıktı. Lahey adına yazılan İlk Levih olarak adlandırılan bu mesaj, temel toplumsal dönüşüm için gerekli olan ilkeleri açıklamaktaydı.

Hollanda Bahai Toplumu Dış İlişkiler Ofisi’nden Sherene Devid-Farag, “Bu Levih, bugün bizlerle konuşmaya devam ediyor. Kadın erkek eşitliği, din ve bilimin uyumu, eğitimin teşvik edilmesi ve tüm önyargı biçimlerinin ortadan kaldırılması da dâhil olmak üzere barışçıl bir dünya için gerekli olan prensipleri bir uçtan bir uca görebilmemize yardımcı oluyor. Bu prensipler, bugün birçok harekete, organizasyona ve insana toplumsal adalete yönelik çabalarında ilham veriyor. Tüm bu çabalarımızda bilmemiz gereken şey, hepimizin aynı barış yolunun yoldaşları olduğumuzdur,” ifadesini kullanmıştır.

Hollanda Bahaileri ve Hollanda Barış için Dinler Organizasyonu, geçtiğimiz Perşembe günü, bu Levhin Lahey’e gönderilmesinin 100. yıldönümünü kutlamak üzere çevrimiçi bir konferansa ev sahipliği yaptı. Anma töreni, başlangıçta Lahey’deki Barış Sarayı’nda gerçekleşmesi planlanmış olmasına rağmen, daha sonra koronavirüs salgını nedeniyle çevrimiçi ortamda yapıldı.

Katılımcılar, Lahey’e yazılan İlk Levih’te geçen bazı temalar konusunda mevcut koşullar ışığında anlayışlarını paylaştılar.

“Hz. Abdülbaha’nın bize söylediği, dinin korkunun karanlığını ortadan kaldıran bir ışık olduğudur. Uluslararası Barış için Dinler Organizasyonu Genel Sekreteri Azza Karam, ihtiyaç duyulanın, tüm dinlerden gelen insanlar olarak bir araya toplanmak ve ortak prensiplerimize dayalı olarak harekete geçmeye yönelik bilinçli bir kararlılık göstermek olduğunu belirtmiştir.

Hollanda Barış için Dinler Organizasyonu Başkan Yardımcısı Britt Bakker, insanlığın birliği teması üzerine konuşurken şunları dile getirdi: “Bu olağanüstü zamanlarda, oldukça acılıyız fakat aynı zamanda ne güzeldir ki birbirimizle birleşmiş ve yüz yüzeyiz.”

Lahey’deki bir Yahudi haham olan Awraham Soetendorp, insanların bir gün geriye dönüp bu zamana, “karşılıklı güven sayesinde sınırların ötesinde samimiyetle işbirliği yapmak üzere hikmet ve cesaret bulduğumuz ve böylece büyük bir tehlikeyi büyük bir vaade çevirdiğimiz ve kimsenin geride bırakılmadığı yeni bir merhametli dünya düzeni yarattığımız çok önemli bir an” olarak bakabilmeleri umudunu taşıdığını paylaştı.

Hollanda Milli Ruhani Mahfili Sekreteri Marga Martens, Levihte sunulan barış vizyonu ve etkinlik üzerine şunları söyledi:

“Bu rahatsızlıkların çaresi, Hz. Abdülbaha tarafından ortaya konan prensiplerdir. Hepimiz hem bireysel yaşantımızda hem de toplum olarak bu prensiplere yönelik çalışma seçeneğine sahibiz. Tıpkı hastalandığımızda bir hekimin tavsiyesine başvurmak zorunda olduğumuz gibi, bu prensipler de güzel bir değişim yaratmamızda ve toplumun kökenine olan yolculuğumuzda bizlere yardımcı olacak ruhani bir ilaçtır.”

Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: https://news.bahai.org/story/1431/

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi ve akıllı seçenekler sunabilmek için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.