Delegeler enerji ve ilham almış vaziyette evlerine dönüyorlar

Dün öğleden sonra Behci’de Hz. Bahaullah’ın Makamı’nın çevresindeki kutsal yerlerde Rızvan’ın 12. günü kutlamalarıyla birlikte olağanüstü 12. Uluslararası Bahai Konvenşın dönemi sona erdi.

Konvenşının ilk sabahında Yüce Adalet Evi seçiminin ardından delegeler sonraki üç günü Hz. Bahaullah’ın öğretilerinin kendi toplumlarında ve geniş toplumlarında nasıl somut ifade buldukları konusunu meşveret ederek geçirdiler. Ayrıca dünyada birlik ve barış inşa etmeye ilgi duyanlara bu süreçten elde edilen içgörülerin nasıl sunulabileceğini de araştırıp keşfettiler.

Konvenşının son oturumunun başkanı Yevgeniya Poluektova, yaptığı kapanış konuşmasında şunları dile getirdi: “Yeni bir dünya inşa etmek için omuz omuza çalışan, farklı geçmişlere ve geniş bir yaş aralığına sahip erkeklerin ve kadınların yani tüm dünyanın meşveret etmek için bir araya gelişini görmek çok güzel.”

Pek çok delege, toplumlarının önündeki büyüme fırsatlarını, Hz. Bahaullah’ın doğumunun ikiyüzüncü yıldönümü kutlamalarına ve kamu şahsiyetleri ile toplumun önde gelenlerinden kutlamalara katılan sayısız komşu, dost ve iş arkadaşlarına kadar herkesten gelen muazzam desteğe atfettiler.

Ülkelerindeki Bahai toplumlarının işlerine kılavuzluk eden seçilmiş milli kurumların üyeleri olarak delegeler ayrıca hizmet ettikleri kurumların, bireylerin ve toplumların güçlendirildiği ve dünyanın ıslahı için harekete geçme kapasitelerinin geliştirildiği ortamları artan bir şekilde nasıl besleyebilecekleri üzerinde de yansımalar yaptılar.

Delegeler son sabahı kendi Bahai toplumlarını, geniş toplumun yaşamına dâhil etme konusunda zengin bir meşveretle geçirdiler. Özellikle, toplumlarının sosyo-ekonomik gelişim çabalarındaki deneyimlerini ve geniş toplumlarını ilgilendiren güncel konuların hükümet ve sivil toplum kuruluşları tarafından ele alındığı yerlerdeki forumlara ve ortamlara katılımlarını görüştüler.

Çad’dan Ouawi Tchompaare ülkedeki şehirlerde ve kırsal bölgelerde düzinelerce toplum okullarını destekleyen on yıllık deneyime sahip Bahai ilhamlı bir kalkınma kuruluşu hakkında konuştu. “Bu aralar iki hareket çizgisine odaklıyız: korunma ve hijyen odaklı bir sağlık programı ve ekinler ve tarlalarla ilgili bir tarım programı.”

Bay Tchompaare sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu okullardaki çocuklar arasında hijyen ve temizlik standartlarında muazzam bir değişim gördük ve bu da beraberinde ailelerin evlerinde yeni yaşam modelleri benimsemelerine ilham oldu.”

Kazakistan delegesi Lyazzat Yangaliyeva şunları söyledi: “Kazakistan’da dünyanın içinde bulunduğu duruma karşı gençlerin inançlarını yitirmişlikleri konusunda geniş bir kaygı var. Bahai toplumu gençlerin ruhani beklentileri ve özlemleri ile ilgili bir diskura katılıyor. Tanık olduğumuz şey, bunun onlara umut ve yapıcı değişim için bir yol sunduğudur.”

İspanya’da yapılan çabaları tarif ederken delege Sergio Garcia şunları söyledi: “Ülkemizdeki çeşitli diskurlarla olan işimizin uzun vadeli bir çaba olduğunu anlıyoruz. Nihayetinde dünyada barış için çabalıyoruz ama yolun uzun olduğunu ve bundan sonraki adımların neler olacağını birlikte öğrenmemiz gerektiğini de kabul ediyoruz. Örneğin insanlar arasında çatışmayı nasıl önleyip durduracağımızı ve ülkemizde farklı halklar arasında uyumu nasıl besleyeceğimizi öğrenmek gibi.”

Delegelerin paylaşımları, Yüce Adalet Evi’nin dünya Bahai toplumunun gelişimini incelediği ve bugün toplumun yüz yüze olduğu ihtiyaçları ve soruları ana hatlarıyla çizdiği bir mesaj ile şekillendirilmişti. Konvenşın günleri boyunca görüşülen konuların birçoğu şimdi artık internet ortamında izlenebilen A Widening Embrace (Genişleyen bir Kucaklama) belgeselinde sunulan somut örneklerde vurgulanmıştır.
Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: http://news.bahai.org/story/1261/

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi ve akıllı seçenekler sunabilmek için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.