LAHEY – Hollanda — Hollanda’da yeni meclis yasama yılını başlatan ve inanç toplumlarınca yıllık olarak düzenlenen Kraliyet Günü açılış kutlamaları, bu sene gençlerin ulusal çevre diskuruna katkıda bulunabilmelerine yönelik bir platform sağladı.
Başbakan, meclis üyeleri, Lahey belediye başkanı, büyükelçiler ve dini temsilcilerin katıldığı organizasyon 1000’in üzerinde katılımcıya ülkelerinin geleceği hakkında düşüncelerini yansıtmak için olanak sağladı.
Toplantı başkanı Ad ven der Helm, “Bir çocuğun gözlerine bakan bir kimse onun geleceğinin önemli olduğunu görür. Şu anda aldığımız kararlarımız ya da kararsızlığımız çocuklarımızın yaşadığı çevre koşullarına etki edecek. Eğer şimdi önemsersek, onlar yaşayabilecekler.” İfadesini kullanmıştır.
Toplantı başkanı, “Ülkenin dini inanç topluluklarının umudu gençlerin ve geleceğin sesi ile bu zamanda sorumluluk taşıyanların sesini bir araya getirmektir. Bu ülkede yaşayan tüm nesiller, toplumun her kesimi, tüm gruplar, diller ve kültürler yerküreye, dünyamıza olan bu sorumlulukta paydaştırlar.” diyerek sözlerine devam etti.
Hollanda Bahai Toplumu temsilcisi 16 yaşındaki genç Namara van Bekkum organizasyonun açılış konuşmasına, Birinci Dünya Savaşı sonrası şehir merkezli bir barış organizasyonuna yaklaşık yüzyıl önce yazılmış olan ‘Hz Abdülbaha’nın Lahey’e İlk Levhi’nden bir pasajla başladı: “İnsan zihinleri birleşene kadar, hiçbir önemli meselede başarıya ulaşılamayacaktır.”
Namara van Bekkum’un ifadeleri, kutsal metinlerin okunması, sessizlik anları, müzikal performanslar ve ek sunucuların yorumlarıyla engin bir tefekkürü harekete geçiren programın önemli bir parçası oldu.
Namara van Bekkum insan kimliğinin ruhani boyutlarını anlamanın öneminin altını şu sözlerle çizdi. “Hızla büyüyen ve gelişen dünya nüfusumuz, dünya ve onun sınırlı kaynakları ile nasıl uyumlu bir biçimde yaşayabilir? Bizler üretilen şeylerin çoğunu bayağı yanlış bir şekilde tüketiyoruz. Insan olarak bizlerin doğal dünya ile olan iletişiminde yeni bir bilinç gerekmektedir. İnsanlığın birliği ve doğayla uyumla bağdaşan adalet, dürüstlük, dünya ve insanlık için sevgi, cömertlik ve maddi şeylerden arınmışlık gibi ruhani özelliklere önem vermemiz gerekmektedir.”
“Yaşadığım yerdeki insanlarla birlik ve adalet gibi konular üzerine birçok konuşmamız oldu. Birçoğu şu anda hitiyacımız olan şeyin tam da bu olduğunu görüyorlar. Ve dünyanın her yerinde insanlar – gençler, çocuklar ve yetişkinler- iklim değişikliği konusunda dayanışmanın önemi üzerine daha fazla sohbetler yapmaktalar.” diyen Van Bekkum sunumunu hazırlarken toplum kurma çabalarındaki deneyimlerinden yararlanmıştır.
Organizasyon Komitesi Başkanı ve Hollanda Bahai Toplumu temsilcisi Marga Martens, “Bu seneki organizasyon gençlerin ana konuşmayı yaptığı ilk toplantı oldu ki bu da ülkenin genç insanlarının sesini duyurmaları için komite tarafından özellikle istenen bir durumdu.” şeklinde konuşurken, bu toplantı Hollanda’daki dini toplumların yakın ve birleşik iş birliğinin bir neticesidir diye devam etmiş ve “Birbirimizi herbirinin kendi görüşünü sunduğu ayrı gruplar olarak değil aksine birbirimizi tek bir toplum olarak görüyoruz.” ifadesini kullanmıştır.