Sıra dışı hayat Doğu ile Batı’yı birleştirdi

Bir eğitimci olarak sürdürdüğü hayatı boyunca Prof. Bushrui Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve Amerika’daki üniversitelerde dersler verdi ve 1968’den 1986’ya kadar sürdürdüğü, Beyrut Amerikan Üniversitesi İngilizce Kürsüsü Başkanlığı görevine atanan Arap uyruklu ilk kişiydi. 1992’de Prof. Bushrui, 2005 yılında emekli oluncaya dek görev yaptığı bir konum olan Maryland Üniversitesi’ndeki Dünya Barışı için Bahai Kürsüsü’nün ilk yetkilisi oldu. Bahai Kürsüsü’nün, çatışmanın şiddetle çözülmesine alternatifler geliştirmek, küresel eğitimi yaygınlaştırmak ve birçok başka zorlu sosyal hastalıklara ruhani çözümler keşfetmek misyonunu gayretle sürdürdü. Prof. Bushrui bu yılın başlarına dek Maryland Üniversitesi’nde Değerler ve Barış için Halil Cibran Kürsüsü’nün Yöneticisi ve Uluslararası Gelişim ve Çatışma Yönetim Merkezi’nde Barış Çalışmalarının Kıdemli Bilgini idi.

Üretken bir kariyer süresince Prof. Bushrui aralarında Lübnan Ulusal Liyakat Nişanı, Londra Üniversitesi Una Ellis-Fermor Edebiyat Ödülü, Vatikan sponsorlu Konstantin ve St. George Askeri ve Dini Düzen Gümüş Liyakat Madalyası, Maryland Üniversitesi Üstün Yetenek Ödülü, eğitimdeki mükemmelliğinden ötürü Maryland Eyalet Takdirnamesi, Beyrut Amerikan Üniversitesi Alumni Derneği Yaşam Boyu Başarı Ödülü, dinler arası anlayış alanındaki müstesna hizmetinden dolayı Anlayış Mabedi Juliet Hollister Ödülü de dâhil olmak üzere sayısız övgü ve onura erişmiştir. Hollister ödülünün önceki sahipleri arasında Majesteleri Ürdün Kraliçesi Nur; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonluğu eski üyesi Mary Robinson; Mukaddes XIV Dalay Lama ve Cumhurbaşkanı Nelson Mandela isimleri yer almaktadır.

Bununla beraber hayatındaki çalışmalar onun ilmi uğraşlarının ya da ulusal ve uluslararası seviyede resmi katkılarının sınırlarından öteye uzanmıştı. Prof. Bushrui bir barış kültürü yaygınlaştırmak için genç insanlarla beraber çalıştı ve eğitim verdiği birçok ülkede, Adanmış bir Bahai, seçkin bir bilgin ve barış davasının yorulmaz savunucusu olan Suheil Bushrui dün Ohio-Yellow Springs’te 85 yaşında vefat etti.

Profesör Bushrui, Bahai İnancı’nın ilk günlerine kadar uzanan hatırı sayılır bir tarihe sahip köklü bir aileden geliyordu. Hz. Bahaullah’ın öğretilerine olan derin bağlılığı dinler arası ve kültürler arası anlayışa sunduğu katkılarda, Doğu ile Batı arasındaki ayrıma köprü kurma çabalarında ve Bahai İnancı’nın ana prensibi olan insanlığın birliğinin gerçekleştirilmesine adanmışlığında ifade bulmuştur. Arapça ve İngilizce konuşulan ülkelerde edebiyat ve eğitim alanlardaki katkıları ayırt edici nitelikteydi. Edebiyattan dine ve dünya düzenine kadar çeşitlilik gösteren konular üzerinde çok sayıda kitap ve ilmi makale kaleme aldı. Kendisi dünyanın önde gelen Arap ve İngiliz edebiyatı bilginlerinden biriydi ve Batılı olmayıp İrlanda Edebiyatı Çalışmaları Uluslararası Derneği’nin Başkanı olarak atanan ilk kişiydi.

öğrencilerinin yaşamlarında meydana getirdiği dönüşüm ile tanındı. Yüce Adalet Evi’nin kendisine bu akşamki övgüsünde, entelektüel başarılarının ötesinde Prof. Bushrui’yi dünya çapında sayısız birey tarafından sevdiren karakter özellikleri özellikle vurgulanmıştı:

“Allah’ın Emri’ne ve insanlığa on yıllar boyunca yorulmak bilmez hizmetinin içten takdire yol açtığı, yüksek itibar sahibi ve çok sevgili Suheil Bushrui’nin vefat haberi bizleri derinden üzmüştür. Arap ve İngiliz edebiyatına geniş çaplı kabul gören ilmi katkıları, Batı’nın ve Doğu’nun zengin edebiyatını, kültürel ve ruhani mirasını birbirlerine tanıtmaya ve onların temelindeki insan ruhunun evrenselliğini ortaya çıkarmaya dair yaşam boyu arzusu, Bahailiğin insanlığın birliği ve dini hakikat ideallerinden ilham alarak can bulmuştu. Bütün bunların ötesinde, onun olağanüstü akademik ününü ve diğer başarılarını ayırt edici kılan şey, Hz. Abdülbaha’nın alimleri ‘ilahi hikmetin sırlarına vakıf ve kutsal Kitapların gizli gerçeklerinden haberdar olan o büyük âlimlerdir ki kalplerinde takva cevherini taşırlar ve yüzleri hidayet ışıklarıyla parlar’ şeklindeki betimlemesini akla getiren, ruhun vasıflarıyla aydınlanmış saf bir karakterin parlaklığıydı.”

Prof. Bushrui’nin ardında kalan aile üyeleri eşi Mary, kızı Nadia ve damadı James Malarkey, torunları Michael (eşi Nadine), Daniel ve Kevin ve büyük torunu Marlon’dur.

Bu makaleyi online okumak, fotoğrafları görmek ve linke ulaşmak için: http://news.bahai.org/story/1065/

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi ve akıllı seçenekler sunabilmek için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.