Barış konferansı üniversitede yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi

College Park Maryland – Amerika Birleşik Devletleri
Önde gelen uluslararası uzmanlar küresel barışla ilgili konuları ele almak amacıyla ABD’de yapılan bir konferansta bir araya geldiler.

Dünya Barışı için Bahai Kürsüsü ve Bahai Uluslararası Toplumu tarafından düzenlenen ve 7-9 Ekim tarihleri arasında Maryland Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘Küresel Dönüşümler: Kalıcı Barışa Yönelik Genel Durum ve Analiz’ konferansına yaklaşık 300 kişi katıldı.

Konferans konuşmacılarından biri olan Bahai Kürsüsü Başkanı Dr. Hoda Mahmoudi şöyle söyledi, “Barışın bugün dünyamızda bir gerçeklik olmasını önleyen engeller hakkında gerçekten bilgi edinmek istedik.”
Konferans boyunca üst düzey akademisyen ve bu alanda sahada aktif rol alan kişiler, barışla bağlantılı konulardaki araştırmalarını ve içgörülerini paylaştılar.

Stanford Üniversitesi’nde sosyolog olan Dr. Prudence Carter, sunumunda ırk bağlarını, eğitimi ve eşitsizliği inceledi ve toplumdaki eşitsizliğe yönelik çabaların bir parçası olarak empati kurma ve anlayış geliştirme konularında harekete geçmeye olan ihtiyaçtan bahsetti.

“Eğitim; ırk, cinsiyet ve sınıf eşitsizliklerinin etkilerinin iyileştirilmesi yolundaki en önemli kanallardan biridir,” diye açıkladı.

Barış kurulmasına yönelik çabalarda kadının rolü ile ilgili olan başka bir oturumda, New York Üniversitesi Profesörü Dr. Anne-Marie Goetz, kadınların sürece önemli birer aktör olarak dâhil edildiği ülkelerde barış konuşmalarının daha başarılı olduğunu belirtti. Barış kurma çabalarına kadınların dâhil edilmesinin hayati ihtiyacını vurguladı.

“Barışla ilgili konuşmalar ısrarla erkek egemenliği altındadır,” dedi Dr. Goetz.

Sunumlar, insan hakları, küresel yönetim, sosyal içerme mimarlığı ve kaynak çatışması gibi bir dizi başka konuya da değindiler.

Konferans, Yüce Adalet Evi tarafından yayınlanan Vaat Edilen Dünya Barışı adlı dokümanın 30. yılına damgasını vurdu. Barışın gerekliliklerinin ve meydan okumalarının çerçevesini çizen ve Dünya Barışı için Bahai Kürsüsü’nün 1993 yılında kurulmasına ilham veren tam da bu çığır açıcı dokümandı.

Bu etkinliğin zamanlamasının doğruluğu üzerine yaptığı yorumda Dr. Mahmoudi, “Uluslararası düzeni sarsarak dünya çapında milyonlarca insana şiddet uygulayan ve zarar veren güncel tehditlere karşı alternatif olanakları keşfetmeye dair acil bir ihtiyaç vardır,” dedi.

Dünya Barışı için Bahai Kürsüsü, “daha iyi bir dünyanın kurulması yolunda bilgi ve stratejiler üretecek sağlam bir bilimsel temel” inşa etmeyi hedeflerken “dini içgörülerden” yararlanarak dünya barışı üzerine araştırma ve diskur yapan bir forumdur.

Bu makaleyi online okumak, fotoğrafları görmek ve linke ulaşmak için: http://news.bahai.org/story/1073/

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi ve akıllı seçenekler sunabilmek için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.