Dinlerarası Kongre’de gençlik konusu ön plana çıkıyor

Dünya genelinde artan sayıda genç nüfusların toplum yaşamında yapıcı katılımcılar ve sosyal gelişime katkı sunanlar haline gelmeleri için toplumda dinin rolüne dair görüşlerde temel bir değişim gereklidir.

Bu, Kazakistan’da 10-11 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Dünya ve Geleneksel Dinlerin Liderleri 5. Dünya Kongresinde Bahai Uluslararası Toplumu delegasyonunun üzerinde durduğu esas konulardan biriydi.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in başkanlığını üstlendiği bu yılki Kongrede kırktan fazla ülkeyi ve on kadar dini temsil eden 80 delege vardı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Ürdün kralı Kral II. Abdullah da katılanlar arasındaydı.

Bahai Uluslararası Toplumu, Bahai Uluslararası Toplumu Genel Sekreteri Joshua Lincoln, Birleşmiş Milletler Bahai Uluslararası Toplumu Ofisinden Serik Tokbolat ve Kazakistan Bahaileri Halkla İlişkiler Ofisi Direktörü Lyazzat Yangaliyeva tarafından temsil edildi. Kongrenin odağı dinler arasındaki ve dinler ile kanaat önderleri ve devlet liderleri arasındaki diyalogdu.

Kongreye dair değerlendirmelerinde Bayan Yangaliyeva, eğer insanlık daha huzurlu bir dünya inşa edecekse, hazır bulunan inançlardaki göze çarpan çeşitliliğin birbirleri arasında işbirliğinin meydan okuyuculuğuna ve gerekliliğine keskin bir odak oluşturduğu yorumunda bulundu.

“Dinin Gençler üzerindeki Etkisi: Eğitim, Bilim, Kültür ve Kitle İletişim” başlıklı bir panel tartışmasında Bay Lincoln pozitif toplumsal değişim, genç insanlar ve dinin rolü hakkında konuştu.

“Dini toplumlar ruhani öğretilerin toplumsal gerçekliğe dönüştürülme uygulamasına sahip toplumlardır,” diyerek şöyle devam etti: “Bu toplumlarda, genç insanların toplumun dönüşümüne katkıda bulunmasını sağlayan ve onları koruyan ve besleyen bir kapasite inşa etme süreci harekete geçirilebilir.”

Bay Lincoln kendi yorumlarında ayrıca popüler düşüncede gençliği tanımlarken açığa çıkan birbiriyle çelişen izlenimler hakkında da konuştu. Bir uçta radikalleşmeye bir diğer uçta kayıtsızlığa ve uyuşukluğa maruz kalmalarına rağmen Bay Lincoln’ın sözleri umudun genç nesillerde bulunduğuna dikkat çekti.

Bay Lincoln şöyle söyledi, “Genç insanlar dünyadaki çelişkileri görebiliyor” ve devam etti, “Şunu biliyoruz ki gençler keskin bir adalet duygusuna, anlam ve amaç için bir özleme, anlamlı hizmet etme ve katkıda bulunma arzusuna, bilgiye susamışlığa ve iyi ile güzel olana yaratılıştan gelen bir cezp olmaya haizdirler.”

“Gençlerin eğitimi ve ahlaki olarak güçlendirilmeleri ihmal edildiğinde bu özellikler, toplumun tamamında gizli ve keşfedilmemiş kalsalar bile gerçektir.”

Fakat dinin pozitif bir rol oynaması için onun liderliğinin, “birçok toplumun içine işlemiş olan ‘başkasına’ yönelik yönlendirmeyi dikkatlice ele alması ve dünyadaki en acı çatışmaları körüklemiş olan, gerçeğe ayrıcalıklı erişim ile ilgili her yere sinen ve zararlı taleplere meydan okuması gerekmektedir.” Dini aşırılıklar ve dinlerin bir arada var olabilmesi, Kongrede görüşülen diğer konulardan bazılarıydı.

Her üç yılda bir toplanan bu Kongre Kazakistan Cumhuriyeti’nin bir girişimidir. Kongrenin Sekretaryası Senato Başkanı Kasım-Jomart Tokayev tarafından idare edilmektedir. Bir sonraki Kongre 2018’de gerçekleştirilecektir.

Bu makaleyi online okumak, fotoğrafları görmek ve linke ulaşmak için: http://news.bahai.org/story/1060/

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi ve akıllı seçenekler sunabilmek için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.