Köprüler kurmak: ABD’de ırksal eşitlik için çalışan Ebeveyn Üniversitesi

SAVANNAH, Birleşik Devletler – ABD’de Bahai ilhamlı bir kuruluş olan Ebeveyn Üniversitesi, ülkede ırksal önyargı konusunda farkındalığın arttığı bu zamanlarda daha geniş çapta bir toplumsal birliği teşvik etme adına, Georgia Eyaleti’nin Savannah kentinde ırksal eşitliği sağlama konusundaki onlarca yıllık deneyiminden yararlanıyor. Kuruluş, eşitlik ve adalet konularını incelemek için yapıcı çevrimiçi tartışma ortamlarına ev sahipliği yaparak toplum üyeleri ile belediye başkanı ve polis şefi de dahil olmak üzere yerel yönetim temsilcileri arasında köprüler kuruyor.

Organizasyonun “Topluluğun karşı karşıya olduğu sorunlar bir öğrenme tavrı ile çözülebilir” diyen yönetici müdürü Michael O’Neal, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ebeveyn Üniversitesi, 20 yıldan daha uzun bir süre önce – Savannah’nın eğitim sistemindeki ırksal eşitsizliklerle ilgili bir başka gerilim anında ebeveynleri, şehir ve okul yetkililerini ve toplumun diğer üyelerini, çıkmaza yol açan muhalif tavırlar sergilemenin yerine Bahai meşvereti ilkesini uygulayabileceğimiz bir öğrenme ortamında bir araya getirmenin bir yolu olarak ortaya çıktı.” Bu tür toplantılarda, eylem konusunda fikir birliğine varmak için topluluğun farklı üyelerinin bakış açılarına yer verilmektedir.

Hâlihazırda Ebeveyn Üniversitesi, ebeveynlerin ve öğretmenlerin, genellikle okul idaresinin ve yerel yönetimin de katılımıyla, toplumlarının karşı karşıya kaldığı sorunlar hakkında düzenli olarak görüş alışverişinde bulunmasına olanak tanıyan eğitim programları yürütmektedir.

Afro-Amerikalı vatandaşlara yönelik polis şiddeti nedeniyle ülke çapında huzursuzluğun patlak verdiği günlerde kuruluş, Savannah polis şefini halktan kişilerle çevrimiçi bir diskura davet etti. Topluluk üyelerinin taşıdığı endişelerin yetkililer tarafından da paylaşıldığını görmek, yapıcı bir sohbetin gerçekleşmesi için gereken karşılıklı anlayışın oluşmasına yardımcı oldu. Polis Şefi Roy Minter, “Gördüklerim karşısında dehşete düştüm ve rahatsız oldum,” diyerek şunları ekledi: “Çalışmak için bu üniformayı giyiyorum ama her gün Afro-Amerikalı bir erkek olarak yaşıyorum; bu yüzden asla, asla ama asla nereden geldiğimi unutmam, neler yaşadığımı unutmam…”
Sonraki konuşmalar, toplumun farklı kesimleri arasında kamu güvenliği sistemlerini iyileştirmeye yönelik ortak bir amaç duygusunu güçlendirmiştir.

Ebeveyn Üniversitesi’nin ev sahipliğinde son zamanlarda yapılan bir diskurda Belediye Başkanı Van Johnson, “Krizin yaratıcılık ve fırsat getirdiğini biliyoruz” dedi ve artık karar verme süreçlerinde “daha önce hiç masada bulunmamış insanları” da dahil etme fırsatlarının yaratıldığını gözlemlediğini iletti.

Belediye başkanı ve polis şefi, Ebeveyn Üniversitesi’nin ebeveynler ile yerel kurumlar arasında ve normalde nadiren etkileşime girecek olan toplumun çeşitli kesimleri arasında yakın ilişki kurmada oynadığı kritik rolü vurguladı. Polis Şefi Minter, “Böyle bir görevin içinde yer almak ve bilhassa da gençlerle ilişkileri geliştirmek için sayısız yolu kullanmaya devam etmek, bizim için önemli” ifadesini kullanmıştır.

Geleceği göz önünde bulunduran Bay O’Neal, farklı toplumsal aktörler arasındaki ilişkilerde ihtiyaç duyulan dönüşümden şu şekilde söz ediyor: “Irkçılıktan kurtulmanın yolları çatışma ve muhalefet değildir. İnsanlığın birliği gerçeği temel alınarak bireyler, topluluklar ve toplumun kurumları arasında işbirliğine dayalı, kapsayıcı ilişkiler kurmalıyız.”

Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: https://news.bahai.org/story/1446/

Daha işlevsel bir kullanım deneyimi ve akıllı seçenekler sunabilmek için web sitemizde çerezlerden yararlanmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.