BAŠELJ, Slovenya — 450 kişilik bu küçük köyde gençler ve yetişkinler, toplumlarının mevcut küresel sağlık krizinin meydan okumalarıyla yüzleşmesine yardımcı olmak amacıyla ilerisi için etkili olacak adımlar atarak, bilgi paylaşmak ve ihtiyaçların karşılanmasını organize etmek için yaratıcı yollar buluyor.
Üç hafta önce, topluma hizmet için kapasite geliştiren Bahai eğitim programlarına katılan bir grup genç, Koronavirüs (Covid-19) hastalığının yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için harekete geçti.
Gençlerden biri, “Grubumuz toplumumuza nasıl hizmet edebileceğinin yansımasını yaparken, hepimiz Koronavirüs konusunu düşündük. Henüz köyümüzde görülmemesine rağmen herkes bu konuda endişeliydi. Bu yüzden bu durum karşısında neler yapabilecekleri konusunda insanları bilgilendirmeye karar verdik” şeklinde bir ifade kullanmıştır.
Ülkenin Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’nden çevrimiçi olarak güvenilir bilgi elde ettikten sonra, her bireyin hastalığın bulaşmasını önlemek için atabileceği adımları paylaşan bir poster hazırladılar ve bunu halka açık bir yerde dikkat çeken bir şekilde sergilediler.
Çok geçmeden, bölgede fiziksel teması azaltmak için önlemler uygulanmaya başladığından dolayı, insanların fiziksel temastan kaçınırken gıdalara ve diğer malzemelere erişimi için bir yol bulmak gerekliydi.
Bölgede yaşayan bir Bahai olan Aleksandra, “Bir köyde bir ihtiyaç olduğunda bir araya geliyoruz ve buna çözüm bulmanın bir yolunu arıyoruz” diyor.
Aleksandra her zamanki müşterileri çoğunlukla artık aynı şekilde ihtiyacı olmayan restoranlar olan, gıda ve üretim işletmelerine ulaştı. Bu işletmelerin evlere servis hizmetini memnuniyetle yaptıklarını öğrenince, haberleşmek için kurdukları çevrimiçi bir grup aracılığıyla tüm köyleri bu hizmetler konusunda bilgilendirdi.
Bašelj belediye başkanı yerel çiftçileri ürünlerini doğrudan belediye aracılığıyla satışa çıkarmaya davet ettiğinde, gıda dağıtımını teması en aza indirecek şekilde sağlama çabaları güçlendirildi.
Bahai toplumunun üyeleri insanların birlik, işbirliği, aile ve arkadaşların önemi; ruhani yenilenme, daha az maddecilik ve her birimizin toplumumuza nasıl katkıda bulunabileceğimiz konusunda daha büyük bir bilinç gerektiği konusunda konuşmalar yaptığını gözlemlediler.
“Aleksandra düşüncelerini, “Burası, inançlardaki veya ırklardaki farklılıklara bakmaksızın, insanların uzun bir zamandan beri birlikte hizmet etmekte olduğu küçük bir yer. Evrensel bir işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Ama burada bile, bu dönem farklı ve çoğumuz bunu hayatımızı nasıl yaşadığımızı düşünmenin vakti olarak görüyoruz. İnsanlar dünyanın birbiriyle tümüyle bağlantılı olduğunu görüyor: bir olay ister burada, ister daha uzakta olsun, er ya da geç bizi etkileyecektir.” şeklinde ifade etmiştir.
Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: https://news.bahai.org/story/1407/