23-25 Kasım tarihlerinde Cenevre’deki Milletler Sarayında düzenlenen Din, Barış ve Güvenlik Küresel Zirvesi’nin bir açılış konuşmasında Uluslararası Bahai Toplumu (BIC), kapsayıcı toplumlar inşa etmenin zihniyetlerde köklü değişim gerektirdiğini ifade etmiştir.
Avrupa Birliği (AB) ve İspanya hükümetinin desteği ile etkinlik, Birleşmiş Milletler Soykırımı Önleme ve Koruma Sorumluluğu Ofisi ve Uluslararası Din Hürriyetini Savunma Birliği tarafından beraber organize edilmiştir. Zirve, şiddet içeren aşırılığı ve zulüm suçlarını önlemede dini özgürlüğün rolüne ve önemine odaklandı ve bu ikisi arasındaki ilişkiyi inceledi.
Katılımcılar arasında Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi Özel Danışmanı Adama Dieng; Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Kültür Baş Danışmanı Azza Karam; Medeniyetler İttifakı Özel Elçisi ve İspanya Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Belen Alfaro Hernandez ve Avrupa Birliği dışında Din veya İnanç Özgürlüğünü Teşvik etme AB Özel Elçisi Jan Figel ve birçok başka kişi vardı.
Uluslararası Bahai Toplumu Birleşmiş Milletler Cenevre Temsilcisi Diane Ala’i, toplantıya hitap ederek din adamlarının kapsayıcı ve hoşgörülü zihniyetler geliştirmede oynadığı kritik rol hakkında konuştu: “Barış içinde toplumlar kurmak ve din ve inanç özgürlüğünü güvence altına almak, dinî liderlerin münhasırlık ve sonluk iddialarını terk etmelerine bağlıdır.”
Bayan Ala’i ayrıca çeşitli halklar arasında birliği beslemenin öneminden de bahsetti. “Yan yana yaşamak yeterli değildir,” diye açıklayan Ala’i, “farklı dinlere mensup insanlar beraber yaşamayı öğrenmelidir,” diye konuştu. “Ortak çıkar için yapılan kolektif hizmetin, insanlar arasındaki yanlış anlaşılmaları bertaraf etmede güçlü bir etken olduğunu görüyoruz,” diyerek sözlerine devam etti. İran’daki devlet destekli zulme Bahai toplumunun verdiği yanıt örneğinden yola çıkarak Ala’i şunları dile getirdi: “İran’daki Bahai Toplumu, on yıllardır süren zulüm karşısında gösterdikleri yapıcı dayanma gücü aracılığıyla, İran toplumunun ıslahı için yurttaşları ile beraber omuz omuza çalışarak ülkedeki kalplerin ve akılların değişimine katkı sunmayı başarmıştır. Toplumsal değişime yapıcı yaklaşımı ile İran Bahai Toplumu, geçtiğimiz yıllarda ülkenin içinden ve dışından İranlı yurttaşlarının yükselen desteğine tanık olmuştur.”
Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: https://www.bic.org/news/global-summit-focuses-fostering-inclusive-societies